Stamboom Buikhuizen
Hendrik Buikhuizen 1877 - verzoeken tot vervroegd grootverlof dienstplicht

Hoofdpagina

Hendrik Buikhuizen en zijn moeder Gerritje van den Berg hebben geprobeerd Hendrik vervroegd uit dienst te laten treden.





Onderstaand enige berichtgevingen inzake het verzoek om vervroegde ontslag uit de Militaire dienstplicht, wat voor die jaren vijf jaar bedroeg. In de onderstaande informatie is zo veel mogelijk in de letterlijke tekst van de akte geschreven


Arch 5 inv 185 notulen college B&W bij nationale militie 1831
Nationale militie: missive van den kommandant der 9e afdeling infanterie, om informatie of de milicien Hendrik Buikhuis waarlijk hier te onderhouden heeft eene moeder met een vrouw en zeven kinderen. Besloten van de waren staat dier familie opgave te doen 2 mei 1831 nr 558.


Arch 5 inv 98 notulen vergaderingen B&W met bijlagen pag 558 2 mei 1831
Is gelezen eene missive van den heer kolonel kommanderende de 9e afdeeling infanterie in het 4e district van Zeeland, geschreven te Oostburg den 26 apr 1831 A 142 daarbij verzoekende informatie te bekomen of de milicien Hendrik Buikhuis waarlijk hier te onderhouden heeft eene moeder, met eene verlatene vrouw en zeven kinderen en of zijne tegenwoordigheid tot derzelver onderhoud noodzakelijk is. Luidende dezelve missive als volgt; fiat insertio nr 763. Daarop gehoord het gerapporteerde door den burgemeester is goedgevonden en verstaan aan gemelden heer kolonel bij de volgende missive kennis te geven dat gemelde milicien ongehuwd is en dus geen vrouw met zeven kinderen heeft maar wel dat hij eene arme moeder heeft die behalve hem (Hendrik Buikhuis) nog zes kinderen heeft waarvan de op hem volgende zoon onwijs is en de vier volgende meest nog geheel ten hare laste zijn. Fiat insertio van die missive nr 764.


Arch 5 inv 98 notulen vergaderingen B&W met bijlagen 763 26 apr 1831
Oostburg 26 apr 1831 nr 763. Hij is loteling van 1826. Requirant zijne moeder Gerritje van den Berg verlaten vrouw van Hendrik Buikhuis dat haar zoon Hendrik Buikhuis ongehuwd is. De moeder is zelf de verlaten vrouw, zij heeft nog zes kinderen in huis. De oudste Gerrit is 23 jr oud doch onwijs. De volgende Hermanus is 15 jr vaart bij zijn oom op een hoogaarts. Johannes is 8 ½ jr gaat school, Clasina is 18 jr losse meid. Klaartje is 12 jr gaat school, Ette Mietje (Maria Eddina 20 dec 1826) is 4 jr.
Marge is bedeeld.
Hendrik Buikhuis dienende als milicien bij de 9e afd infant. Geeft in een door hem geteekend rekmest? Aan sijne excellentie den directeur generaal van oorlog te kennen dat te Dordrecht eene moeder met eene verlaten vrouw en zeven kinderen te onderhouden heeft welke aan de diepste armoede zonder zijne bijstand blootstaan en uit dien hoofde verzoekt van zijne verpligting als milicien te worden ontslagen en bij zijne betrekkingen te Dordrecht te mogen terug keeren. Marge is schoenmaker werkte voor zijn moeder. Onder mededeeling van dien heb ik deser u ed. Achtb uit te noodigen mij wel eenige berigten noopens die betrekkingen te doen toekomen en of zijne tegenwoordigheid tot onderhoud van moeder van 7 kinderen in waarheid noodzakelijk is. Kolonel komm. Zeeland.
Marge; moeder is zwakkelijk.


Nr 764 aan de kolonel enz. zeeland Oostburg:
Antwoord; berigten noopens de betrekkingen van den milicien Hendrik Buikhuis die hier eene moeder met eene verlaten vrouw en zeven kinderen zoude hebben achtergelaten die hij te onderhouden heeft, welke aan de diepste armoede blootstaanzonder zijnen bijstand en of zijn tegenwoordigheid tot onderhoud van dien in waarheid noodzakelijk is hebben mij de een u ed gestr. te berigten dat gemelde milicien Hendrik Buikhuis ongehuwd is en dus geene vrouw met 7 kinderen te onderhouden heeft. Dat dit zeker verkeerd verstaan of begrepen zal zijn, maar dat hij eene moeder heeft die nog 7 kinderen in leven heeft, te weten; Hendrik die als milicien bij u ed gestr afd in dienst is, Gerrit 23 jr onwijs, Clasina 18 jr dienende als losse dienstmeid, Hermanus 15 jr die bij zijn oom met den hoogaarts vaart(=Hendrik van den Berg), Klaartje 12 jr en Johannes 8 ½ jr (gaan school doorgestreept) en Ette Mietje 4 jr oud. Zodat voorn. milicien zeggen kan dat hij eene arme moeder en nog zes broeders en zusters heeft die zich zelven nog niet verzorgen kunnen, wijl zijn oudste broeder het ongeluk heeft onwijs te zijn en zijn zuster Clasina en broeder Hermanus nog niet volkomen zich zelven de kost kunnen winnen. Terwijl zijne zuster Klaartje en broeder Johannes nog ter schoole gaan en zijn jongste zuster Ette Mietje nog maar vier jaren oud is. Dat de miliciens moeder is een zwakke ziekelijke vrouw die al doet wat in haar vermogen is om voor haar en hare kinderen den kost te winnen, daar toe niet sterk genoeg is en die uit dien hoofde door den diaconie ook ondersteunt wordt. Dat hij derhalve zeer gaarn ...(in rand boek) dat hij ontslagen werdende, door zijnen handen arbeid (zijnde hij schoenmakersknecht) tot te betering en ondersteuning van zijnen moeder en broeders en zusters zeer veel van nut zoude kunnen zijn, ofschoon wij aan den anderen kant moeten aanmerken dat de wet op de nationale militie aan hem deswegens geen regt op vrijstelling toekent wijl zijn moeder van de diaconie ondersteund wordt.
Ondertekend burgemeester en wethouders


Arch 5 inv 102 notulen B&W fol 564 14 jun 1832
Is gelezen eene apostille dispositie van den heer gouverneur van Zuid Holland van den 7 dezen nr 533-14056 waarbij ten fine van berigt, consideratien en advies werd gezonden een aan Z.M. gepresenteerd request door de weduwe Hendrik Buikhuizen geboren van den Berg, om ontslag van haar zoon Hendrik Buikhuizen uit de dienst bij het 4 comp. 1e bat. der 9e Afd. Inf. thans te Liefkenshoek. En is 't zelve request gesteld in handen v d burgemeester met verzoek daarop te willen dienen in consideratie en advies.


Arch 5 inv 102 B&W fol 635 28 jun 1832
Op het gerapporteerde door burgemeester op het door de gouverneur om berigt consideratie en advies over gezonden request van de weduwe Buikhuizen om onslag van haar zoon Hendrik die als milicien dient is goeg gevonden aan zijne excell.over dat request in te zenden een declinatoir berigt van den volgende inhoud: fiat insertio nr 1215


Arch 5 inv 102 notulen B&W 28 jun 1832 fol 1215 nr 491
Het behaagde uwe excellentie bij apostille van 7 dezer nr 533-14056 in onze handen ten fine van berigt, consideratien en advies te stellen aan Zijne Majesteit gepresenteerd request door weduwe Hendrik Buikhuizen geboren van den Berg wonende te Dordrecht waarbij suppl. Verzoekt haar zoon Hendrik Buikhuizen sedert 1828 dienende bij de 9e afd infanterie 1e bat.4e comp. leggende te Liefkenshoek uit de dienst te mogen worden ontslagen. Het antwoord: dat de suppl is een arme weduwe die thans nog vier en geen vijf kinderen bij zich heeft, die ten hare lasten zijn, waar onder een die bijna geene verstandelijke vermogens heeft. Doch voor en met welke zij door de diaconie bedeeld wordt. Dat het gestelde request dat haar voorn. Zoon Hendrik de broodwinner voor haar huisgezin was, zonder eenig bewijs is ter nedergesteld en het op dit ogenblik moeijelijk te bewijzen zoude zijn, dat hij nu weder haar broodwinner zoude worden. Daar hij reeds sedert 1828 bij de nationale militie in dienst is geweest. Dat ik ware het dat der suppl gemelde zoon nu eerst in dienst gesteld moest worden en als kostwinner te doen reclameren, zij dan nog geen certificaat van hem als kostwinner zou hebben in den vereischten vorm zoude kunnen krijgen, wijl zij met hare kinderen van de diaconie bedeeld wordt. Dat wat er anders ook van de ongelukkige kinderen en armoede staat van den suppl wezen mag, zij evenwel uit kragte van bepalingen der wet op de nat. mil. Van 1817 geene wettige aanspraak op vrijstelling van haren gemelde zoon heeft. En het is ons die reden dat wij geen vrijheid vonden om op het voorschr verzoek van de suppl gunstig te mogen adviseren. Wij onderwerpen ons niet te min eerbiedig aan uwe excellentie meer verlucht oordeel.
B&W Dordrecht.


Arch 5 inv 186 notulen B&W bij Nationale Militie 14 jun 1832 nr 564
De gouverneur zendt om berigt een aan zest.? Gepresenteerd request van de weduwe Hendrik Buikhuizen geboren van den Berg om ontslag van haren zoon Hendrik Buikhuizen uit de nationale militie. In handen van de burgemeester om consent en advies. Zie gagement, zie Assenbroek.


Op 28 juni 1832 nr 635
Aan de Gouverneur declatoir berigt op het request van de weduwe Buikhuizen om ontslag voor haren zoon Hendrik Buikhuizen.


Op 13 dec 1832 nr 1226
De gouverneur zendt eene dispositie van Binnenlandsche zaken en oorlog opt request van de wed Buikhuizen houdende dat in haer verzoek om het ontslag voor haren zoon uit de nationale militie niet kan worden getreden.
De dispositie uitgereikt 13 dec 1832


------------------------------------------------


Met dank aan Jannie Zondervan (kleindochter van Hendrik Buikhuisen 1966)voor de bovenvermelde informatie.

vader Luurt 1807

Hendrik 1807

Het verdwijnen van Luurt

Contact

Ford Liefkenshoek-01
Ligging Fort Liefkenshoek

Ford Liefkenshoek-02
Fort Liefkenshoek

Ford Liefkenshoek-03
Fort Liefkenshoek nu
Hendrik huw-bijlage-05
Toestemming Nationale Militie om te mogen trouwen (bijlage bij huwelijksakte)